Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

(ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ 8,26-39,) 33. ἐξελθόντα δὲ τὰ δαιμόνια ἀπὸ τοῦ ἀνθρώπου εἰσῆλθον εἰς τοὺς χοίρους, Κυριακή Ε΄ Ματθαίου (Ματθ. 8,28-9,1) «οἱ δὲ ἐξελθόντες ἀπῆλθον εἰς τὴν ἀγέλην τῶν χοίρων», 

Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή ο Χριστός έβγαλε τα δαιμόνια από έναν Γαδαρηνό.
Δαιμονίζονται εκεινοι οι άνθρωποι οι οποιοι ανοίγουν την πορτα στον Διάβολο με τις αμαρτίες τους, με τα πάθη τους ή ακόμα κληρονομώντας τα δαιμόνια από τους γονεις τους. Η διάκρισι ανάμεσα σε δαιμονισμένους και ψυχοπαθεις είναι δύσκολη. Καμιά φορά ο δαιμονισμένος είναι συγχρόνως και ψυχοπαθής, διότι όταν παρακάθεται ο Διάβολος μέσα στον άνθρωπο του πειράζει και τα μυαλά.
Όπως ο Χριστός έβγαλε τα δαιμόνια από τους δύστυχους εκείνους ανθρώπους με ανάλογο τρόπο βγαίνουν και τα δαιμόνια από μέσα μας με την Ιερά Εξομολόγησι. Στην προκειμένη περίπτωσι δαιμόνια είναι τα πάθη μας, οι χρόνιες αμαρτίες μας δηλαδή.
Ορισμένοι λένε «δεν ξέρω τι να πω στην Εξομολόγησι».
Αν υποθέσουμε πως σήμερα το βράδυ θα πεθάνουμε (δεν πιστεύω να σας τρομάζω;), τότε θα συναντήσουμε, αν είμαστε ανεξομολόγητοι 23 δαιμόνια ή αλλιως τελώνια. Τα 23 Τελώνια είναι 23 έλεγχοι που υφίσταται η ψυχή του ανθρώπου μετά το θάνατό του για συγκεκριμένα αμαρτήματα. Σε κάθε έλεγχο εξετάζεται η ψυχή για ένα συγκεκριμένο αμάρτημα. Αν δεν έχει υποπέσει σ’ αυτό το αμάρτημα προχωρά στο επόμενο τελώνιο και αν κατορθώσει και περάσει και το εικοστό τρίτο τελώνιο φτάνει μπροστά στην Πύλη του Παραδείσου.
Μέχρι την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου οι ψυχές βρίσκονται στην λεγόμενη «Μέση Κατάστασι» και προγεύονται τον Παράδεισο ή την Κόλασι, που θα πανε μετά την τελική Κρίσι. Με τις προσευχές της Εκκλησίας, τα μνημόσυνα και  τις ελεημοσύνες μπορει ο Θεός να αλλάξη την πορεία μιας ψυχης και ενώ ηταν για την Κόλασι να την βάλη στον Παράδεισο, αφου είναι Αγάπη και είναι και Παντοδύναμος.
Λοιπόν, θα «εξεταστουμε» από τους εξης δαίμονες:
1. το τελωνιο της κακολογιας
2. το τελωνιο της υβρης
3. το τελωνιο του φθονου
4. το τελωνιο του ψεματος
5. το τελωνιο του θυμου και της οργης
6. το τελωνιο της υπερηφανιας
7. το τελωνιο της βλασφημιας
8. το τελωνιο της φλυαριας και της αστειολογίας
9. το τελωνιο του τοκου και του δολου
10. το τελωνιο της τεμπελιας και του υπνου
11. το τελωνιο της φιλαργυριας
12. το τελωνιο της μεθης
13. το τελωνιο της μνησικακιας
14. το τελωνιο της μαγειας και της μαντειας
15. το τελωνιο της λαιμαργιας και της γαστριμαργίας - πολυφαγίας
16. το τελωνιο της ειδωλολατρειας
17. το τελωνιο της ομοφυλοφιλιας
18. το τελωνιο της φιλαρεσκειας και των χρωματοπροσώπων
19. το τελωνιο της μοιχειας
20. το τελωνιο του φονου και της εκτρώσεως
21. το τελωνιο της κλεψιας
22. το τελωνιο της πορνειας
23. το τελωνιο της ασπλαχνιας
Τι λέτε, θα περάσουμε τις εξετάσεις; Αν όχι, σημαίνει πως από τώρα είμαστε δυστυχισμένοι, ζουμε μέσα στο άγχος και τους ελέγχους της συνειδήσεως. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να δώσουμε αυτές τις εξετάσεις, σημαίνει πως ζουμε μέσα στα πάθη («πάθος»  είναι η επανάληψη και σταθεροποίηση μιας αμαρτίας) και κινδυνεύουμε να βρεθουμε μακρυά από τον Θεό και μετά τον θάνατό μας.
 -Η θεραπεία;
-Νηστεία, προσευχή, Μυστηριακή ζωή.
Ο Θεός δεν θα μας ρωτήση γιατί το DNA μας δεν ηταν τέλειο ή γιατί το περιβάλλον στο οποιο μεγαλώσαμε δεν ηταν ιδανικό. Θα μας ζητήση, όμως, τον λόγο γιατί δεν προσπαθήσαμε να καλλιεργήσουμε τον εαυτό μας μέσα στην Εκκκλησία ώστε να μην έχουν επάνω μας εξουσία οι δαίμονες (οι 23 ή οι 223).
Όμως, όσο είμαστε ζωντανοί, μπορουμε να γιατρευτουμε από τα πάθη για να γλιτώσουμε τον τελωνισμό όταν θα βγαίνει η ψυχή μας. Μπορουμε να περάσουμε χωρίς εξετάσεις, αρκει να μετανοουμε και να εξομολογούμεθα τις αμαρτίες μας. Άλλωστε, όταν κοινωναμε το Σωμα και το Αιμα του Κυρίου, ο Ιερέας λέει «εις άφεσιν αμαρτιων και ζωήν την αιώνιον».
Εάν δεν καθαριζόμαστε από τα πάθη, τότε και η συμμετοχή μας στο Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας μπορει να γίνη κάτι το επικίνδυνο για την σωματική και ψυχική μας υγεία.

Όπως κάποιος που ασκει ένα επάγγελμα θέλει να βελτιώνεται, έτσι κι εμεις πρέπει να προσπαθουμε να γινόμαστε όσο το δυνατόν καλλίτεροι μαθητές στο Σχολειο που λέγεται Εκκλησία. Με την ταπείνωσι και την άσκησι θα γιατρευόμαστε και ψυχικά, και έτσι η παρουσία μας σ΄αυτόν τον Κόσμο δεν θα είναι μάταιη, και στο τέλος δεν θα μας πειράξουν τα τελώνια κατά την έξοδό μας από αυτόν τον μάταιο Κόσμο. Αμήν. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: