Κυριακή, 30 Αυγούστου 2015

+Κυριακή ΙΖ΄ Ματθαίου (Ματθ. 15,21-28), «Τ καιρ κείνω, ξλθεν ησος ες τ μέρη Τύρου κα Σιδνος. 22. κα δο γυν Χαναναία π τν ρίων κείνων».

Στην σημερινή Ευαγγελική περικοπή ο Χριστός θεραπεύει την δαιμονισμένη κόρη μιας Χαναναίας.

Ποιοι ηταν οι Χαναναιοι; Οι Χαναναίοι ή Καναανίτες ήταν αρχαίος λαός με πιθανή αρχική κοιτίδα παρά τον Περσικό κόλπο από όπου μετανάστευσαν περί το 2500 π.Χ. σε περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η Παλαιά Διαθήκη φέρει τη φυλή των Χαναναίων να είναι χαμιτικής καταγωγής ως απόγονοι του Χαναάν, τέταρτου γιου του Χαμ (γιου του Νώε). Η περιοχή όπου διέμεναν ονομαζόταν Χαναάν.

Την γη Χαναάν όρισε ο Θεός ως τόπο εγκατάστασης του Αβραάμ και των απογόνων του, των Εβραίων. Επειδή οι Χαναναιοι έκαναν πολλές αμαρτίες ο Θεός δεν τους ήθελε και έδωσε την γη τους στον λαό Του. Αλλά δεν έδωσε όλη την περιοχή στους Ισραηλίτες. Άφησε και νησιδες που ζουσαν οι Χαναναιοι για να τιμωρει μέσω αυτων ή για να κρατα σε επαγρύπνησι τους Ισραηλίτες, όταν ξεχνουσαν τον Νόμο Του.

Κάτι ανάλογο γίνεται και με μας στην προσωπική μας ζωή. Νομίζουμε πως η ζωή μας θα ηταν καλύτερη αν δεν είχαμε «χαναναίους» να μας την κάνουν δύσκολη. Αλλά ο Θεός τους χρησιμοποιει για να μας ταπεινώνει, για να μας υπενθυμίζει ότι σκοπός της ζωης μας δεν είναι η καλοπέρασι, για να μας υπενθυμίζει το «αγαπατε αλλήλους», για να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να βοηθαμε τους άλλους και όχι να τους κατακρίνουμε και να τους καταδικάζουμε επειδή είναι κατώτεροι από μας σε θέματα ηθικης ή πίστεως.

Οι Ιουδαιοι, όμως, σιχαινόντουσαν τους αλλόθρησκους και αλλοεθνεις γείτονές τους και ζητουσαν από τον Θεό να τους εξολοθρεύση. Το ίδιο κάνουν και σήμερα…

Ο Χριστός θεραπεύοντας μία ξένη δείχνει πως ηρθε για όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο για τους Εβραίους. Αυτό πρέπει κι εμεις να το έχουμε υπ΄όψιν διότι πολλές φορές μερικοί καμαρώνουν που είναι Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί περιφρονωντας όσους δεν είναι.

Στις ημέρες μας, ημέρες παγκοσμιοποίησης, καλούμαστε να ζήσουμε παρέα με ανθρώπους κάθε φυλης και γλωσσας και θρησκείας. Παλαιότερα ηταν εύκολο να κρατήσουμε μακρυά μας τους ξένους, διότι στις κλειστές αγροτοκτηνοτροφικές κοινωνίες δεν χωρανε, για πρακτικούς λόγους, ξένοι.

Στις μικροαστικές, όμως, κοινωνίες όπου οι άνθρωποι μένουν στα διαμερίσματά τους, πηγαίνουν στο εργοστάσιο ή την υπηρεσία τους και ξοδεύουν τον ελεύθερό χρόνο τους με τον ίδιο περίπου τρόπο, είναι παράλογο να είναι κανείς ρατσιστής.

Ο Θεός λατρεύεται σε όλες τις γλωσσες, μπράτσα και ομορφιά έχουν όλοι οι άνθρωποι ανεξάρτητα από φυλή, επιστημονική κατάρτιση μπορουν να αποκτήσουν όλοι, αν τους δοθη η κατάλληλη εκπαίδευσι. Επομένως, κανένας δεν μπορει να πη «εγώ ειμι ανώτερος».

Ως Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί μπορουμε να «καμαρώνουμε» για το ότι τα Ευαγγέλια γράφτηκαν στα ελληνικά (και μπορουμε να το διαβάζουμε και στο πρωτότυπο), μπορουμε να καυχώμεθα για το ότι η Ορθοδοξία έχει μπει και στο DNA μας, αλλά αυτά είναι χαρίσματα που πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε για το καλό της ανθρωπότητας και όχι για να θέλουμε πρωτοκαθεδρίες σε αυτόν τον κόσμο ή στην άλλη ζωή.

Επίσης, το χρημα πλέον δεν ανήκει στο κράτος μας, δεν ανήκει σε κανένα κράτος αλλά η παγκόσμια Τράπεζα το «κόβει» και καθορίζει την ποσότητα που θα κυκλοφορει σε κάθε σημειο του πλανήτη. Ως εκ τούτου είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί πρέπει να ζουμε μονιασμένοι με τα υπόλοιπα έθνη στην παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.

Στην άλλη ζωή δεν θα έχει ούτε Έλληνες ούτε Τούρκους ούτε Εβραίους ούτε καμιά άλλη εθνότητα. Στον Παράδεισο θα βλέπουμε το πρόσωπο του Χριστου, θα χαιρόμαστε και δεν θα έχουμε όρεξι ούτε καν να κοιταμε δεξιά και αριστερά.

Ας αγωνιζόμαστε, λοιπόν, να ζουμε όπως θέλει ο Χριστός και αυτό θα μας βοηθήση να περάσουμε και σε αυτήν την ζωή καλά, με αρμονία με τους αλλοεθνεις και αλλόθρησκους, βοηθωντας τους, όσο μπορουμε, να γνωρίσουν την Αλήθεια, τον αληθινό Θεό, τον Χριστό της Μίας, Αγίας, Καθολικης και Αποστολικης Εκκλησίας. Αμήν.  
Δεν υπάρχουν σχόλια: